Moederdag? Je moeder!

Het is zover! Nu we ons een beetje gesetteld hebben, gaan we binnenkort flink aan de slag om tuinen te maken. Dat is een pittige klus, omdat onze bodem nogal bijzonder is voor een ecodorp: we zitten namelijk op een enorme hoeveelheid (bouw-)zand. Daar hebben de wilgen wel welig getierd, 18 jaren lang – dus er is een dun humuslaagje ontstaan. Maar dat is niet voldoende om lekker groente, kruiden, en bloemen, lekker op te laten groeien.

We gaan daarom experimenteren met zoiets als Hügelbetten. We kunnen daar weinig informatie over vinden, dus gaan we op gevoel en een klein beetje kennis aan de slag: de toplaag uitgraven, vullen met takken (we hebben enorme hoeveelheden wilgentakken) en fijne houtsnippers (met groen) en nog wat composterende goedjes. En dat bedekken we dan met de uitgegraven toplaag, gemengd met betere, rijke grond. Inmiddels hebben we ook wat informatie van Erica gekregen, die heeft op de ADM tuinen wat ervaring opgedaan met Hügelbetten. Zo weten we inmiddels dat met name de familie Cucurbita, het fijn vindt op een warm bedje op te groeien (door het composteringsproces wordt warmte geproduceerd). Dat zijn bijvoorbeeld Komkommer, Courgette, Pompoen en Augurk. We hebben flink wat plantjes staan, we hopen er daar wat van te kunnen uitzetten!

En – we hebben 500(!) zonnebloemplantjes, die héél graag de weide natuur in willen! We willen ze graag naast ons terrein, op het talud langs de weg waar je vanaf de Schinkel komend, met een sierlijke bocht neerdaalt tot ons niveau. Om een klein Van Gogh accent te geven aan het leven van de kantoorminnende mens, die hier werkdagelijks massaal komt toestromen. Voordat ze de grond in gaan, gaan we nog even het gras maaien (we hebben een heuze handmaaier!). We hopen dat ons’ moeder ons op haar dag trakteert op prettige weersomstandigheden. We zullen zien!

Klinkt als een hoop werk? Zeker! Vandaar, dat we jou om hulp vragen.

Dus op zondag 12 mei, moederdag (Je Moeder!) hopen we door een klein legertje vrijwilligers geholpen te worden, om onze droomtuinen te realiseren. Vanaf 12u zijn we bezig. Het Groenen Paradijs zal zorgen voor versnaperingen.

En: als bonus heeft Het Groenen Paradijs van 16u tot 19u hun wekelijkse benefiet-diner, voor de daklozenvakbond. Dit keer staat er spaghetti met gehaktballetjes en tomatensaus, en kaas uit eigen kaasmakerij op het menu. Er is ook een vegetarische variant verkrijgbaar, en je kunt het ook (warm of koud) mee nemen. Het is op donatie, dus je mag zelf weten hoeveel je er voor over hebt.

Dus: steek je handen uit de mouwen, help ons uit het zand, en help een levende Van Gogh aan te richten! En kom meeëten voor de Daklozenvakbond!

Wat meenemen? Neem je tuingereedschap mee (stevige spades, kleine schepjes, pikhouweel, grondwoeler, en bedenk zelf ook nog iets) en vooral: een flinke dosis bruisende energie. Het Groenen Paradijs zal zorg dragen voor de verzorging van de interne mens. Het wordt vast heel gezellig!

Als je vragen of opmerkingen hebt, of alles weet over Hügelbetten (wij vonden alleen dit), stuur ons een mailtje: vrijwilliger@greentribe.nl is daarvoor het adres. Alvast bedankt!

En dan nog dit: als je zaterdag al zin hebt om te tuinieren, ga dan lekker naar De Boterbloem en de Tuinen van Lutkemeer, daar is ook een werkweekend aan de gang. Kijk hier en http://behoudlutkemeer.nl/